onsdag, oktober 29, 2008

"Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, det står att du är död"

Ja då sitter man här på Ranliden. Just nu är det bara en tant som "is bustin´ my chops" eller hur man nu säger, ska fråga Stephen eller Katie om det... på ren svenska, hon slutar inte larma.

dagen idag tillbringades först på skolan där vi målade av varandras kroppar, blev förvånad över att man faktiskt blev gansak nöjd med vissa bilder, det är alltid härligt att känna att man klarar av något.

Läste i Metro idag att tio personer har i år av misstag dödsförklarats. Låter lite spännande tycker jag.

Nekades vård – för att han var ”död”
• Allt fler levande döda i Sverige • Kan få ekonomiska konsekvenser

Läkarmisstag eller slarv av myndigheter gör att fler dödförklaras felaktigt. I fjol drabbades 13 personer och hittills i år har redan tio personer felregistrerats som döda.
– Det vanligaste är att sjukvården skriver fel personnummer så att någon annan dödförklaras, säger Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket.Bidrag slutar komma. Pensionen dras in.

För de levande som registrerats som döda kan misstaget få ekonomiska konsekvenser. För en 66-årig man från Skåne innebar dödförklaringen att han nekades vård på vårdcentralen. – Jag sa till henne att du ser väl att jag lever, säger mannen.Mannen har nu skrivit till justitiekanslern för att få skadestånd för kränkningen. Men Region Skåne har en annan syn på saken.– Det skedde en felavläsning i befolkningsregistret. Men det justerades omgående, säger Camilla Ziegler, tillfällig chefs-jurist vid Region Skåne.Enligt henne finns det ingen koppling mellan den felaktiga registreringen och att han nekades vård.Justitiekanslern ska nu ta ställning i ärendet.

Conny Emmelin

Inga kommentarer: